DÁREK K OBJEDNÁVCE: KRÜMEL DĚTSKÝ POPCORN BANÁN-JAHODA

Děti jsou zrcadlo rodičů

Děti jsou naše zrcadlo, to si uvědomuje asi každý rodič. Ale jak se to projevuje v přístupu k jídlu, co dělat, když maminka drží dietu a táta si dopřeje chipsy k večeři. Zeptali jsme se naší spolupracující nutriční terapeutky Mgr. Soni Vojtíškové, DiS., která pracuje v Systému asistovaného hubnutí ® a jejím mottem je Léčba výživou.

 

Jak s dětmi řešit jídelníček a stravování? Kdy jsou na to dost zralé a lze je zapojit? Jak jim vysvětlit, že je jídlo palivo a zdravé tělo potřebuje zdravé jídlo? 

Zdravý životní styl je široký pojem, je to nejen způsob stravování, ale i trávení volného rodinného času. Zapojit děti do nákupu, plánování i přípravy jídla je skvělé trávení společného času! Rodiče tak mohou být sami překvapeni, jak děti rády snědí, co samy nachystaly, nebo s nimi připravily.“

Vytvářet dětem správné návyky= být jim vzorem, nabízet dětem pestrost, změny, při prvním odmítnutí ale potravinu nezavrhovat, zkusit jinou formu úpravy, zapojovat děti do přípravy večeří a a společných víkendových jídel („co si děti uvařit….“), do pečení, nechat je vybírat vhodné potraviny při nakupování.

DSC_6067

Jaké chyby v rodinách vídáte nejčastěji, co se týče stravování? Typicky omezení některých potravin nebo naopak názor, že se to přehání, za nás se jedlo jinak a taky žijeme apod.? 

Obvyklými chybami v rodinách, se kterými se ve své praxi setkávám jsou, vynechávání snídaně, pozdní obědy, absence svačin, fastfoodová obědová jídla a také zařazení energeticky bohatých večeří, opět třeba fastfood. Mnoho rodin spoléhá na 3 jídla denně, což je pro dospělé i děti málo. Některým jídelníčkům chybí pestrost. Lidé pak přichází v obezitě a současně v podvýživě, jejich tělo nemá šanci vše kvalitně zpracovat a mívá deficity.

Jak dětem podat, že se rodiče stravují speciálně. Maminka je na dietě, někdo nejí maso, lepek apod.

Pokud se nejedná o léčebný důvod, který nás vede k restrikcím, či k vyřazení potravin, či životní styl, jako je veganství (a ten není zaměřen pouze na stravování, je to celkový životní styl), pak není důvod ze stravy nic vyřazovat!

Redukční dieta v mnoha lidech vyvolává pocit, že znamená jíst jen to zdravé! Zbytečně tak dochází k vyřazování potravin, které – když to řekneme laicky - asi nejsou úplně zdravé, ale tělo je také občas potřebuje!!! Bílé pečivo nebo jednou za čas špekáček na ohýnku není nutné absolutně vyřadit, jde jen o to jak a kdy ho v jídelníčku mít a jak si nastavit stravovací program poté.

Excesy v dietách tak vedou ke zbytečnému vyřazování potravin a vedou většinou ke krátkodobým výsledkům. Dlouho vyřazovaná a tlumená potravina pak dostane „zelenou“, pokud je tělo vybuzeno stresem, nebo hladem, následná vlna výčitek a frustrace ze své postavy a slabé vůle je pak v rodině častým tématem.

Je dobré si nechat sestavit jídelníček individuálně a nutričním terapeutem, který se zaměřuje na redukce hmotnosti a neprodává produkty na hubnutí.

Strava je tak pestrá, plná důležitých živin, které naše tělo potřebuje přijímat denně!! Je zaměřena na pokrytí chutí, tak aby tělo uspokojily a přesto se nadbytek tuku v těle redukoval.

Jak vysvětlit a které diety pro děti rozhodně nejsou vhodné, ze kterých si naopak něco vzít a i u dítěte aplikovat.

Rozhodně v dětském věku nedoporučuji hazardovat s módními dietami, které propagují influenceři na svých instagramových účtech se slevovými kódy. Nejsou to ani nutriční terapeuti ani lékaři. V dětském věku je nutné řešit nadváhu a obezitu se skutečným odborníkem. Není dobrou cestou rodičů vyřadit dětem přílohy k obědu, jídla mít sestavena pouze ze zeleniny a ovoce, snižovat významně tuk ve stravě. U dítěte je nutná určitá míra sacharidů i u večeře, je to kvůli růstu ve spánku. Příjem tuku musím být zachován i v přísných redukčních dietách. Tuk tělo také potřebuje.

Dítě nezhubne, pokud se omezení budou týkat jen jeho. Je vhodné změnit stravovací návyky celé rodiny. Vždy to funguje lépe, když rodina táhne za jeden provaz.

Zdravý životní styl je široký pojem, je to nejen způsob stravování, ale i trávení volného rodinného času. Zapojit děti do nákupu, plánování i přípravy jídla je skvělé trávení společného času! Rodiče tak mohou být sami překvapeni, jak děti rády snědí, co samy nachystaly , nebo s nimi připravily.

Které úpravy jídelníčku a omezení nejsou pro děti vhodné a co klidně může spolu s rodiči? Co děti jíst nesmí, není to pro ně vhodné a zdravé? Co naopak mohou a málo se to ví?

Dětská strava se odlišuje v daném věku dítěte. Tady je vždy nutné konzultovat stravu se svým pediatrem. Pokud se např. kojí, kdy a s jakými příkrmy je vhodné začít, jak řešit případné intolerance, či potravinové alergie.

Rodiče by měli udávat takový směr a určovat hranice. Ideální je zapojit starší dítě jako partnera a nechat mu vybrat. Jestli okurku, nebo mrkev, jestli nakrájet, nebo nastrouhat. Nestát tedy před rozhodnutím, jestli párek, nebo okurku, ale nechat jim chytře vždy vybrat to vhodné a pochválit je. Nenutit děti dojídat za každou cenu. Je dobré dětem vysvětlovat, že každé jídlo může být zdravé, pokud je v přiměřeném množství. Většina potravin se dá nahradit potravinami podobné chuti, ale s výhodnějším složením.

Které výrobky z Lepšího složení bysta doporučila zařadit do jídelníčku celé rodiny? 

I pro dospělé, či starší děti je co vybrat, například ranní cereálie, ovocné kapsičky, přírodní nápoje.

DSC_0146