DÁREK K OBJEDNÁVCE: DĚTSKÉ KŘUPKY FRECHE FREUNDE

Cukr je kámoš?!

S nutriční terapeutkou Soňou Vojtíškovou jsme jako první téma probraly "cukr" - je to kámoš nebo spíš nepřítel? Mgr. Soňa Vojtíšková, DiS. pracuje v Systému asistovaného hubnutí ® a jejím mottem je Léčba výživou.

 

Mnoho lidí se stravuje v módu, že cukr je všeobecně špatně. Ale jak to je? Jaké typy cukru existují, v čem se liší a k čemu je naše tělo potřebuje?

Cukr spadá do velké skupiny nazývané sacharidy. A sacharidy jsou nezbytným palivem pro naše tělo! Protože je dnešním trendem sacharidy ve stravě snižovat, je nutné zmínit, že představují 55-60 % celkového energetického příjmu!

Spíš bych rozdělila sacharidy na ty vhodnější a méně vhodné. Nejvíc by měly být zastoupeny komplexní sacharidy, tedy tzv. polysacharidy. Omezit naopak doporučuji ty jednoduché cukry a tzv. přidané cukry.

Řada lidí podléhá domněnce, že pro doslazování je zdravější zařadit různé sirupy nebo med. Je ale potřeba vědět, že med, třtinový cukr a různé sirupy mají stejné, či velmi podobné složení jako ten zavrhovaný bílý cukr. Jsou to glukóza, fruktóza a jejich kombinace v určitém poměru.

Ideální je zaměřit se na množství potravin, které během dne doslazujeme a na kvalitu potravin, abychom se vyhnuli tzv. přidaným cukrům. Pro zdravé stravování neplatí, že mohu v libovolném množství konzumovat „zdravější“ cukr, protože má tmavou barvu, nebo tekutou konzistenci.

_DSC5187

Co jsou komplexní sacharidy a kde je najdeme?

Komplexní sacharidy jsou například v obilovinách, nebo v luštěninách, najdeme je v ovoci a v zelenině, v bramborách. Jejich výhodou je, že dodávají vlákninu, minerály a vitamíny, nedělají výkyvy hladiny krevního cukru tak jako cukry jednoduché. Mezi jednoduché cukry patří ten všem známý bílý cukr, kterým doslazujeme. Proto nejsou vhodné sladkosti, sušenky, bílé pečivo. Vhodné nejsou ani ovocné šťávy a džusy ani med. Cukr je také v mléčných výrobcích. Jednoduché cukry mají vyšší glykemický index, což znamená, že rychle zvyšují hladinu krevního cukru a ta následně zase rychle klesá. Po jejich strávení tak vznikne brzy hlad. Většinou neobsahují vlákninu.

Ze sortimentu Lepšího složení bych využila nabídky zeleninových pomazánek, ovocných a zeleninových kapsiček, zeleninových omáček, ovesných kaší s ovocem a třeba špaldových preclíků s cizrnou.

Co low carb diety, proč ano a proč ne?

Low carb dieta je jednoznačně módním trendem dnešní doby pro redukci hmotnosti. Určitě ji ale nedoporučuji jako zdravé hubnutí. Je totiž založena na vyřazování mnoha potravin a v těle dochází ke vzniků deficitů, konkrétně třeba vlákniny. Přesto naše tělo „drží“ stále pohromadě a deficity si neuvědomujeme. Když se to najednou začne sčítat, tělo si vybere daň v podobě velkých tlaků na chutě a jojo efektu váhy. Jedna dieta střídá druhou dietu a člověk si vůbec neuvědomuje, že jde kolikrát proti svému vlastnímu zdraví.

Jsem zastáncem vyřazení průmyslových dochucovadel, omezit či zcela vyřadit sladké nápoje, limonády, cukrářské výrobky a pouze občasně zařadit třeba ochucené mléčné výrobky. Cukr nás nemusí trápit, pokud ho konzumujeme s mírou.

Je tedy vhodnější zaměřit se na jídelníček komplexně, aby tělu nic nechybělo, tedy ani to sladké. Hlídat spíš vhodný čas pro konzumaci takové potraviny a ve vhodném množství, zaměřit se na celkovou kvalitu produktu. I přesto se může jednat o „sladkost“!

Jaké potraviny lidé často při low carbu vyřazují a připravují se tak o vlákninu? 

Low carb dieta omezuje příjem sacharidů, velkou a zásadní skupinu výživy. Vylučuje obiloviny, luštěniny a také ovoce. Za účelem rychlého hubnutí tak tělo strádá nejen nedostatkem příjmu energie, ale absencí důležitých živin, jako třeba vlákniny.

V našich lízátkách je třtinový cukr. V čem se liší od bílého? 

Chemickou skladbou jsou totožné, bílý cukr ale prochází chemickým procesem, kdy se odstraňuje melasa a tím cukr získává bílou barvu. Třtinový cukr chemickým procesem čištění neprochází, obsahuje melasu a tím i některé minerály a vitamíny, proto má tmavou barvu.

DSC_7049

K čemu potřebují cukr děti a zhruba v jakém množství a jaké podobě (denně)?

Cukr spadá do velké výživové skupiny a tou jsou sacharidy. Celkový denní příjem sacharidů je 55-60% celkového energetického příjmu. Cukr přijímáme tedy i v jiných potravinách, než ve sladkostech. Např. v ovoci, kde je navíc přidaná hodnota ve vláknině. To samé platí pro zeleninu. Sacharidy přijímáme také v pečivu a v těstovinách, v mléku ve formě laktózy. Sacharidy jsou naprosto nutné pro zdravý růst a vývoj dítěte, důležité jsou i pro dospělou populaci. A to i v případě redukce hmotnosti.

Největší zastoupení v jídelníčku by měly mít komplexní sacharidy, polysacharidy. Organismus je tráví pomalu a postupně.

Kdy během dne je vhodné cukr, sacharidy konzumovat? 

Záleží především na věku, jiná doporučení jsou pro dospělé a jiná pro děti a i tam je důležitý věk dítěte. Energetická jídla je obecně výhodnější zařazovat do oběda, kdy energii tělo zvládne spotřebovat. Příjem sacharidů u dětí je nutné zachovat po celý den i u večeře, je to kvůli spánku a jejich růstu a regeneraci. Ideálně ve formě pečiva, nebo menšího množství přílohy.

V jaké podobě by děti měly sacharidy konzumovat, jak by mělo vypadat jejich správné zastoupení v jídelníčku a co využít z Lepšího složení? 

I u dětí by měly být zařazeny především polysacharidy z obilovin, z luštěnin, ze zeleniny a z brambor. Ale neměly by vynechávat ani ovoce, kde je sice zastoupen jednoduchý cukr, ale ovoce obsahuje důležitou vlákninu. To samé platí pro mléčné výrobky, které kromě mléčného cukru obsahují i jiné důležité složky výživy. U dětí ale neplatí doporučené množství vlákniny jako pro dospělého! Je nižší. U malých dětí se příjem vlákniny počítá přičtením 5g k věku dítěte. Starším dětem je rozumné už nabízet potraviny bohaté na vlákninu, což vede k rozmanitosti stravy a ke správným návykům.

Vhodné je u dětí zařazovat ovesné vločky do jogurtů, do polévek, zařazovat pomazánky z luštěnin, třeba z červené čočky, nebo z cizrny, konzumace ovoce a zeleniny v různé formě úpravy. Kapsičky, pyré, syrové i tepelně upravené. Ve vaší nabídce jsou rodičům k dispozici a připravené ke konzumaci dětmi i na pískovišti, hřišti.

DSC_9654