DÁREK K OBJEDNÁVCE: MILZU! BIO VEGGY CRUSH ZELENINOVÁ POMAZÁNKA S BYLINKAMI

Střevní potíže a úprava jídelníčku

Střevními potížemi trpí občas každý z nás, ať už se jedná o zácpu, průjem, nebo nadýmání. Úprava jídelníčku a vhodná strava pomůžou tyto potíže ve většině případů vyřešit i bez nutnosti navštívit lékaře. Při těchto zdravotních potíží dochází ke změnám v tenkém a tlustém střevě a k narušení rovnováhy.

Konzultovali jsme opět s nutriční terapeutkou Mgr. Soňou Vojtíškovou, DiS., která pracuje v Systému asistovaného hubnutí ® a jejím mottem je Léčba výživou.

Soňo, se střevními potížemi se občas potká skoro každý. Jak je to například se zácpou? Jak vzniká a jak ji léčit?

Zácpa může mít víc příčin a za tu skutečnou zácpu nepovažujeme, když se denně nevyprazdňujeme, ale za zácpu považujeme nepravidelné vyprazdňování, méně než 2 stolice týdně a současně bolestivé vyprazdňování.

Akutní zácpa bývá často způsobena stresem, změnou prostředí, změnou stravy a třeba i při cestování. Zácpou trpí také lidé, kteří mají nedostatečný pitný režim a nedostatek vlákniny ve stravě.

Při úpravě stravy a při odeznění stresové zátěže většinou brzy odezní.

Co dlouhodobá zácpa?

Ta má chronické příznaky a způsobena je dlouhodobými špatnými stravovacími návyky a životním stylem. Příčinou ale mohou být i jiná vážná onemocnění, zdravotní obtíže nebo užívání některých léků.

Správně sestavený jídelníček s dostatkem vlákniny, pitný režim, pohybová aktivita. To jsou doporučení, která jsou velmi známá pro nás všechny a pomáhají zácpu odstranit.

 

RM3C9947

 

Co doporučujete do stravy zařadit?

Při zácpě a nadýmání doporučuji, kromě úprav stravy, užívat probiotika a psylium. Probiotika a prebiotika se snažte přijímat přirozeně, pestrostí stravy a v doporučených potravinách, jejich suplementace není za normálních okolností nutná.

Jako poslední pomoc pomůže projímadlo, v zásadě pouze u akutní zácpy, nikoli dlouhodobého charakteru. Tam je nutné navštívit lékaře a poradit se s ním o vhodné a efektivní léčbě.

Jak je to se zácpou u dětí?

Zácpa u dětí je často spojena s přechodem na příkrmy, nebo u dětí, které jsou krmeny umělým mlékem. Takové potíže je potřeba vždy konzultovat s pediatrem. U akutní zácpy, která je způsobena u dětí například změnou režimu, či stravy, pomůže správně upravený jídelníček, dostatečný pitný režim a pohybová aktivita dítěte. I dětem pomůžeme doplnit mikrobiom střeva výběrem potravin, nebo doplněním probiotik z lékárny.

Co jsou to ta probiotika?

To jsou živé kultury mikroorganismů, které žijí v lidském střevě a pomáhají rozkládat jídlo, absorbovat živiny a enzymy. Jsou pro naše zdraví důležité a prospěšné. Při narušení rovnováhy mezi „užitečnými a škodlivými bakteriemi,“ dochází k zácpám, k nadýmání, k zánětům a alergiím, ke vzniku kožních zánětů a také k vážným onemocněním. Proto je součástí našeho imunitního systému a naše tělo chrání.

Kde probiotika najdeme?

Přirozeně se vyskytují v některých potravinách, např. v mléčných výrobcích, přesněji v těch kysaných (kefír, podmáslí, acidofilní mléko, jogurty), vyskytují se v kvašené zelenině (kysané zelí, kysané okurky nebo známé kimchi). Také oblíbená kombucha je bohatá na probiotika, produkty z fermentované sóji a kvasové pečivo. Přirozeně se vyskytují v mateřském mléku.

A prebiotika?

To jsou látky, které podporují růst a aktivitu prospěšných bakterií. Jedná se o nestrávenou vlákninu. Většinou se jedná o ovoce bohaté na pektin a inulin (jablka a banány), čekanku (přidává se do potravin, protože obsahuje inulin) a zeleninu, jako je například (cibule, česnek, chřest). 

 

DSC_9628

 

Dalším typem střevních potíží je průjem...

To je časté a běžné onemocnění. Postihuje děti i dospělé. Ve většině případů se průjem zvládne samoléčbou, převážně dietním opatřením, dostatkem tekutin, klidovým režimem a použitím dostupných přípravků proti průjmu z lékárny.

Projevuje se častou (více než 3 x denně) řídkou, vodnatou stolicí, zapáchající stolicí, křečemi v břiše a častým nutkáním na stolici. Nadýmáním a plynatostí, změnou barvy stolice, příměsí hlenu nebo krve ve stolici, celkovými příznaky, jako je zvýšená teplota, horečka, zimnice, únava a bolest svalů a kloubů.

Co bývá příčinou?

Nejčastější příčinou akutního průjmu jsou bakteriální a virová onemocnění, dietní chyba (tučná a smažená, těžká, kořeněná či nezvyklá jídla, přejedení), průjem proto může doprovázet i podráždění žaludku a zvracení.

Na vině může být i psychická zátěž, stres, nervozita, strach, ve vážnějších případech se průjem objevuje u některých chronických onemocnění (např. Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, onemocnění jater, nebo slinivky břišní, při syndromu dráždivého tračníku…). Opakované průjmy mohou být příčinou potravinové alergie, nebo intolerance laktózy, či lepku.

Kdy vyhledat lékaře?

Pokud průjem trvá déle než 3 dny, u dětí déle než 2 dny, u mladších dětí do 1 roku, je potřeba kontaktovat lékaře. Průjem je závažným stavem i u seniorů nad 70 let, rizikovým projevem je vždy u chronicky a vážně nemocných pacientů.

Průjem rozlišujeme akutní, ustává zhruba do 1 týdne až do 14 dnů. Chronický průjem trvá déle než 14 dní a důležité je všímat si barvy stolice, zda je žlutá, zelená, krvavá, černá, nebo výrazně světlá. Barva stolice je důležitým ukazatelem konkrétních zdravotních potíží.

Jak se léčí?

Při léčbě průjmu je potřeba dbát na pitný režim (3 litry tekutin). Dostatečný příjem tekutin je zásadní, protože průjmem tělo tekutiny rychle ztrácí. Slabý, lehce oslazený čaj doporučuji pít vlažný a po malých lžičkách. Dobré jsou i rehydratační roztoky, které lze zakoupit v lékárně.

Důležité je zahájit léčbu průjmu léky, které mají být součástí každé domácí lékárny nebo jsou v lékárně dostupné. Tradičním lékem je známé aktivní uhlí.

Klidový režim a vhodná volba potravin, které dodají tělu živiny a energii, jsou pro realimentaci (obnovení výživy) při průjmu důležité. Úplné hladovění při průjmu nedoporučuji. Pro organismus je vyčerpávající i nedostatek energie. Strava ale nesmí být tučná, sladká, dráždivá.

 

shutterstock_1014875176

 

Co tedy jíst, když vás trápí průjem?

Strava by měla obsahovat minimum vlákniny a konzumace jídel by měla být v malých dávkách. Nedoporučuji zařazovat kávu, alkohol, ani se neobracet k babským radám. První den akutního průjmu doporučuji nejíst nic, případně zařadit suché bílé rohlíky, piškoty, nebo suchary.

Další dny doporučuji do stravy postupně zařadit mírně osolený odvar z rýže, rýžovou nebo obilnou polévku, mixovanou dušenou mrkev, banán, strouhané jablko, nebo jablečné pyré.

Další den postupně zařadit bramborovou kaši (bez mléka), kuřecí vývar, vařené libové kuřecí, či hovězí maso a dušenou zeleninu. Pomalu zařazovat i mléčné výrobky, které pomohou obnovit průjmem narušenou střevní mikroflóru. Po lžičkách tak přidávat bílý jogurt s nízkým obsahem tuku, nebo kefír.

Při zlepšení zdravotního stavu není dobré se hned vrhnout do běžného jídelníčku, ale nějakou dobu se vyhýbat kořeněným, tučným, smaženým a soleným jídlům, stejně tak jako potravinám s vysokým podílem vlákniny, jako jsou některé druhy ovoce, luštěniny a celozrnné pečivo.

Jak by měl vypadat jídelníček, kterým budeme u dětí předcházet zácpě? Které dobroty s lepším složením zařadit?

Strava dítěte by měla obsahovat vždy dostatek ovoce a zeleniny, protože vláknina, kterou obsahují, podporuje střevní peristaltiku. Doporučuji pravidelné podávání zakysaných mléčných výrobků, které také příznivě působí na střevní peristaltiku a mikroflóru. Důležitý je dostatečný pitný režim a pohybová aktivita dětí. Pitný režim přirozeně změkčí stolici a pohyb působí dobře na střevní svalovinu. Proto bych doporučila výrobky s ovocem a zeleninou, které ve svém sortimentu nabízíte, jako vhodnou alternativu za ovoce, či zeleninu na cesty, nebo na dětské hřiště. Jsou v praktickém a hygienickém balení a nedojde tak k vynechání ovoce, nebo zeleniny, jenom proto, že jsme mimo domov.

Co jsou nejčastější dietní chyby při léčení zácpy či průjmu?

Oba stavy jsou všem známé a nejsou příjemné. Průjem vede lidi k dietě a k hladovění, ale tělo potřebuje vhodnou výživu i během těchto potíží. Nebo naopak po rekonvalescenci se příliš rychle vrací ke svým stravovacím návykům a jednorázovou dietní chybou se tak mohou vrátit k dalším obtížím. V obou případech je důležité jídelníček přizpůsobit potížím a dbát na dostatečný pitný režim. V případě opakované zácpy je důležité zaměřit se na svůj jídelníček z dlouhodobého hlediska. Na kvalitu jídelníčku, množství vlákniny, doporučovaného množství ovoce a zeleniny, na pitný režim, na napětí a stres. Jednorázové změny ve stravě, projímadla většinou potíže se zácpou nezmění. Tělo na ně po nějaké době přestává zabírat.  

 

DSC_5919