DÁREK K OBJEDNÁVCE: MILZU! BIO VEGGY CRUSH ZELENINOVÁ POMAZÁNKA S BYLINKAMI

Vláknina v dětském jídelníčku

Vláknina v jídelníčku dospělého chybět nesmí, ale u dětí jsou rodiče občas na vážkách: kolik a v jakém věku? A proč vlastně? Zeptali jsme se naší spolupracující nutriční terapeutky Mgr. Soni Vojtíškové, DiS., která pracuje v Systému asistovaného hubnutí ® a jejím mottem je Léčba výživou.

 

Soňo, co vlastně vláknina je?

Vláknina je složka potravy, převážně rostlinného původu. Chemickým složením se jedná zejména o polysacharidy (škrob, pektin, inulin a celulóza). Není štěpitelná trávicími enzymy a ani se nevstřebává v tenkém střevě.  

Kolik vlákniny bychom měli denně sníst?

Doporučený denní příjem vlákniny je 30g denně, poměr nerozpustné a rozpustné vlákniny by měl být 3:1.

Oba druhy vlákniny se v potravinách vyskytují, většinou pohromadě. Jakmile nechybí v jídelníčku ovoce a zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy a semínka, jistě se doporučená hodnota denního příjmu splňuje. Přesto řada lidí stále tohoto doporučení nedosahuje a dostanou se sotva k 20g na den.

RM3C0179

 

Jaké typy rozpustné vlákniny existují a v jakých potravinách je najdeme?

Do skupiny rozpustné vlákniny patří např. pektin. Vyskytuje se naprosto přirozeně v ovoci.

Další rozpustnou vlákninu je inulin. Ten se nachází v kořeni čekanky. Má sladkou chuť a proto se přidává do jiných potravin.

Mezi další známé pojmy patří tzv. beta- glukany. I to je rozpustná vláknina. Nejvíc jich obsahuje ječmen a oves, proto jsou spojovány s ranními cereáliemi.

Jak vláknina v těle tedy funguje?

Podle chování v lidském těle rozlišujeme základní dva druhy vlákniny: rozpustnou a nerozpustnou. Každá má svoji funkci a každou potřebujeme.

Rozpustná vláknina je tzv. bobtnavá, má schopnost absorbovat vodu. V tenkém střevě ji nelze strávit, putuje až do střeva tlustého. Tam je postupně rozložena střevními bakteriemi, kterým slouží jako zdroj energie. Je tedy takovým palivem pro tyto spřátelené kmeny bakterií tlustého střeva a podporuje tak jejich správnou činnost. Jejich přítomnost v tlustém střevu významně ovlivňuje naše zdraví a zajištěním dostatku vlákniny v jídelníčku tak upravujeme a ovlivňujeme celkový mikrobiální profil v tlustém střevě. Rozpustná vláknina v žaludku nabobtná, tím prodlužují pocit sytosti, je rovněž prospěšné pro regulaci hladiny krevního cukru a cholesterolu.

Nerozpustná vláknina nemá bobtnavé účinky, ale zvětšuje objem tráveniny a tím urychluje průchod jídla i odpadních látek našim střevem. Nazývá se také střevním kartáčem. Tělo ji totiž neumí vůbec zpracovat. Opouští trávicí trakt v nezměněné podobě spolu se stolicí. Najdeme ji v celozrnných obilovinách, v ořeších a semínkách, v zelenině a také v luštěninách.

A jak je to u dětí?

Dětská potřeba vlákniny je mnohonásobně nižší, než u dospělého člověka. Orientační výpočet je věk dítěte + 5g. Tedy pro děti od 2 let se počítá věk+ 5g. Pětileté dítě má tedy doporučeno cca 10 g vlákniny. I tady se ale odlišují doporučení u různých studií, někdy se to rozchází… Toto počítání u dětí doporučuje většina pediatrů a nutričních terapeutů. 

Nedoporučuji tedy u dětí nadmíru celozrnných a semínkových druhů pečiva za každou cenu. Nadměrný příjem vlákniny u dětí je totiž kontraproduktivní a může být nakonec příčinou zácpy a bránit vstřebávání některých důležitých živin.

 

DSC_4735

 

Často se o vláknině mluví v souvislosti s imunitou... 

Trávicí systém je největší imunitní orgán v našem těle. Vše, co konzumujeme, imunitní systém těla vyhodnocuje. Konkrétně vláknina je důležitým palivem pro prospěšné bakterie tlustého střeva. Pokud je jí ve stravě nedostatek, množí se hnilobné bakterie, které poškozují buňky sliznice, a to může vést ke vzniku rakoviny tlustého střeva. Vláknina má významný podíl v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, vzniku diabetu mellitu 2. typu, obezity a metabolického syndromu, zánětů žaludku a střev.

V jakém věku už se děti považují za "dospělé" a jedí vlákniny stejně?

Do 18 let bych se řídila doporučením věk + 5 g. (18 letý mladík by měl tedy konzumovat 23 g vlákniny, to už je standard dospělého), v dospělosti se doporučuje 25-30g vlákniny denně.

Jaké dobroty s lepším složením byste kvůli vláknině doporučila?  

Určitě bych doporučila vaše BIO kapsičky, skleničky s ovocem a zeleninou, ovocné chipsy, sušené ovoce, celou škálu ranních cereálií pro celou rodinu, zeleninové pomazánky i obilné křupky s ovocem, nebo zeleninou. Zdroje vlákniny jsou tak v potravinách, které se dětem líbí svým balením a navíc chutnají jak na snídani, tak na svačinky na hřiště, nebo na výlet. 

 

DSC_3822