DÁREK K OBJEDNÁVCE: FRECHE FREUNDE BIO KŘUPKY

Jak začít s dětskými příkrmy: Užitečné tipy pro rodiče

Začátek s dětskými příkrmy je pro rodiče i děti vzrušujícím obdobím plným nových zážitků. Přejít z mateřského mléka nebo umělé výživy na pevnou stravu představuje důležitý krok ve vývoji dítěte. Kdy začít? S čím začít? A na co si dát pozor? Přinášíme vám několik užitečných tipů a rad.

Kdy začít s příkrmy?

Obecně se doporučuje začít s příkrmy kolem šestého měsíce věku dítěte. Některé děti mohou být připravené o něco dříve, jiné zase o něco později. Hodně vám napoví, zda se dítě zajímá o to, co vidí na talíři u vás, nebo strava dospělých zatím jeho pozornost příliš nepřitahuje.
 blog_v textu_prikrmy_1

S čím začít?

Začnete s jednodruhovými příkrmy. Nejčastěji se začíná s vařenou zeleninou, jako je mrkev, dýně nebo brambory. Tyto potraviny jsou snadno stravitelné a mají příjemnou chuť. Postupně můžete přidávat další druhy zeleniny a ovoce, například brokolici, cuketu, jablka nebo hrušky.

Při přípravě příkrmů je důležité dbát na kvalitu surovin. Pokud je to možné, vybírejte bio produkty nebo suroviny z lokálních zdrojů. Zeleninu a ovoce důkladně umyjte a vařte v páře nebo v malém množství vody, aby si uchovaly co nejvíce živin.

Jak si usnadnit přípravu?

Příprava domácích příkrmů může být časově náročná, proto je dobré si ji co nejvíce zjednodušit. Zkuste si například připravit větší množství jídla najednou a rozdělit ho do malých porcí, které můžete zamrazit. Používejte silikonové formy na led, které umožňují snadné dávkování. Každou kostku pak můžete rychle ohřát v mikrovlnné troubě nebo v páře.

Velmi užitečným pomocníkem může být parní hrnec s mixérem, který vám ulehčí práci s přípravou. V jenom přístroji suroviny uvaříte a následně rovnou rozmixujete do požadované struktury. Když dítě postupně začne zvládat tužší konzistence, můžete pyré méně mixovat a nechávat v něm malé kousky.

Na co dát pozor při výběru hotových příkrmů?

U kupovaných dětských příkrmů vždy pečlivě přečtěte složení. Vyhněte se těm, které obsahují přidaný cukr, sůl nebo umělé konzervanty. Přednost dejte produktům s co nejjednodušším složením. Upřednostněte příkrmy od osvědčených výrobců s bio certifikaci. Také si všímejte věkových doporučení na obalu, aby byly příkrmy vhodné pro aktuální věk vašeho dítěte.

Potřebuje vaše dítě při krmení zabavit?

Některé děti potřebují při krmení zabavit. Zkuste to bez telefonu či tabletu a udělejte z krmení čas, který strávíte opravdu spolu. Vyprávějte si nad obrázkovými knížkami, vezměte ke stolu oblíbenou hračku, zpívejte nebo pobavte veselou říkankou. Miminka dobře reagují na kontrastní hračky a knížky. Novorozenec totiž vidí pouze na vzdálenost 20–30 cm a nerozeznává barvy. Zrak se postupně vyvíjí a stejně jako my, začne vidět až zhruba kolem prvního roku. Ideální je tedy začít s černobílými kontrastními kartičkami, knížkami a výraznými hračkami. Tady najdete pár tipů, jak zabavit novorozence a miminka podle jejich věku a úrovně zrakového vnímání.

blog_v textu_černobílé_kontrastní_hračky

Dětské kapsičky – nepostradatelný pomocník všech rodičů

Dětské kapsičky jsou jednoduchým řešením na cesty. Nemusí být v chladu, takže je stačí přibalit do kabelky či do kočárku a nepotřebujete lžičku ani čisté ruce. Máme velký výběr nejrůznějších příchutí kapsiček pro děti od ukončeného 6. měsíce. A nemusí být jen ovocné, oblíbená je například i varianta s okurkou a špenátem. A zkusili jste už někdy kapsičku s červenou řepou? Starší děti se s kapsičkou nakrmí už bez vaší pomoci. 

blog_v textu_kapsičky

Křupky a sušenky mohou mít zdravé složení

Jídlo do ruky pomáhá nejen k lepšímu seznámení s novými potravinami, ale také podporuje vývoj jemné motoriky. Když jste doma, dejte dítěti do ruky nějaký měkký kousek na zkoumání a ochutnávání. Může to být třeba kus uvařené brambory či mrkve, kolečko banánu nebo oloupané okurky. Nikdy ale nenechte dítě jíst bez dozoru, hrozí zaskočení.

Děti milují křupky a sušenky. A i ty mohou mít zdravé složení. Dětské křupky z naší nabídky mají jako základ obvykle kukuřičnou mouku, neobsahují přidanou sůl a ke slazení se používá jen ovoce. Máme i sušenky bez přidaného cukru, oblíbené jsou například špaldové sušenky v kouzelných tvarech jednorožců, víl nebo motýlků. Pochutnat si na nich mohou děti už od ukončeného 8. měsíce. 

blog_v textu_sušenky

Jídlo je zábava

Užijte si období prvních příkrmů a zbytečně netlačte na sebe ani na dítě. Nechte ho ochutnávat a zkoumat. Jídlo je přece zábava, nejen nutnost.