DÁREK K OBJEDNÁVCE: POMAZÁNKA MILZU! VEGGY

Jak by měla vypadat snídaně pro školáka?

Během školního roku bývají rána v rodinách s dětmi ve srovnání s letními prázdninami často dost hektická. Na složité snídaně nebývá čas a přeslazené cereálie zalité trochou mléka nejsou zrovna vhodným řešením. Nutriční specialistka Mgr. Soňa Vojtíšková s námi sdílela své tipy, jak by měly vypadat zdravé snídaně školáků.

Snídaně startuje nový den, žaludek je po celé noci prázdný a snídaně je důležitým zdrojem potřebné energie. I v noci tělo vydává energii na procesy, které probíhají během spánku. Jedná se o tzv. bazální metabolismus. Jsou to činnosti jako srdeční rytmus, dýchání, udržování stále tělesné teploty atd.

Často je ranní vstávání a tahání dětí z postele spíš ranním stresem pro rodiče. Smažit banánové lívanečky ve tvaru medvídků, protože to viděli na sociálních sítích, je často nad jejich síly. To ale není opravdu nutné. Praktickou radou je nachystat si snídaně i svačiny do škol už večer. Dětí se ptejte, co je potěší mít k snídani a ve svačinových boxech. Budit rodinu o 10-15 minut dřív je také mnohem praktičtější, než jíst snídani až cestou do školy či nesnídat vůbec

Snídani totiž nedoporučuji odbýt, nebo vynechat. Tento ranní rituál podporuje vytvoření správných návyků, kterými se budou děti řídit celý život. Už samotnou snídaní předcházíme hladu během dne a tendenci vybírat si odpoledne a večer vysokoenergetické potraviny.

blog_v textu (2)

Snídaně by měla tvořit 20-25 % celkového denního příjmu energie.

Součástí by měly být rovněž tekutiny, které doplní po noční pauze správnou hydrataci. Pokud je pitný režim podceňován, vede to ke zdravotním potížím, jako jsou bolesti hlavy, únava, zhoršená koncentrace a paměť. To může vést i k horší spolupráci dítěte během školní výuky.

Základ snídaně by měl být tvořen „pevnou" složkou a „hutnou" složkou

„Pevná" složka je např. pečivo, nebo cereálie. A mezi „hutné" složky řadím zakysané mléčné výrobky různých značek a příchutí, mléko, kakao, kefír, nebo tvarohové produkty, případně ovocné džusy.  

Obecně by snídaně měla obsahovat sacharidy, tuky i bílkoviny. Sacharidy dodají potřebnou energii a vlákninu, z bílkovin a tuků děti dostávají vyvážený přísun energie i důležitých živin.

Pokud je dítě zvyklé na čaj, přidejte hrneček neslazeného čaje k jídlu, ale nevnímejte čaj jako hutný nápoj, nezasytí dostatečně a ani neobsahuje kvalitní živiny, jako třeba mléko, nebo jogurt.

Jak vypadají u snídaně zdravé sacharidy?

Je to slané, nebo sladké pečivo, celozrnné i bílé. Jsou to cereálie, müsli, granola, obilné či rýžové kaše, lívance i ovoce. Vše, tedy i pečivo, doporučuji střídat. Celozrnné, jindy klidně bílé, nebo může být i sladké. Pokud se jedná o kvalitní domácí koláč, muffin nebo bábovku, není důvod se obávat.

blog_v textu (1)

Pozor ale na sladké trvanlivé pečivo, koblihy, výrobky s čokoládovými polevami a ty z listového těsta. Také nevybírejte dětem pečivo se solí na povrchu. Tyto druhy pečiva jsou zdrojem nekvalitních tuků, nadbytku soli a jejich pravidelnou konzumací může docházet k předpokladu, že časem vzniknou zdravotní potíže, které trápí už i dětskou populaci (vysoký tlak, vysoký cholesterol, nadváha).

Jak vypadají u snídaně zdravé bílkoviny a tuky?

Jsou to mléko a zakysané mléčné výrobky, tvaroh a tvarohové dezerty, sýry, vejce, ořechy, semínka, luštěniny, maso i šunka. Bílkoviny pečivo pěkně doplní a vytvoří „hutný" základ správně snídaně. Tuky jsou také v polotučných zakysaných mléčných výrobcích, v tvarohu, ořeších i semínkách.

Do správné a pestré snídaně můžeme dle chuti zařadit marmeládu, džem, med, či oříškové máslo.

Snídaňové cereálie děti obvykle milují a příprava zabere jen minutku. Děti je zalijí mlékem, nebo jogurtem, či kefírem. Při výběru se ale dívejte na složení. Často obsahují velmi vysoké množství cukru a v některých narazíte i na umělá barviva, nekvalitní tuky a další ingredience, kterým bychom se měli raději vyhýbat.

Cereálie Milzu! se vyrábí z žitné a ovesné mouky, mají ve srovnání s jinými dětskými cereáliemi až o 50 % méně cukru a nenajdete v nich žádná umělá barviva, dochucovadla či konzervanty. 

Když je o víkendu na snídani více času

O víkendu, kdy mají rodiče více času na přípravu rodinné snídaně, mohou děti potěšit třeba palačinkami, lívanečky, ovesnou nebo rýžovou kaši. Všem těmto jídlům se nabízí přidat med, nebo čekankový sirup, ovoce a také oříšky.

blog_v textu (3)

Zapojte děti do výběru

Na výběru i přípravě snídaně se mohou děti samy podílet! Většinou mají rády sladkou a barevnou snídani. I pro snídaně však platí pravidlo střídání a pestrosti. Pestrostí jídel obstaráte tělu široký přísun živin.

Nedoporučuji nutit děti jíst něco, co jim nechutná, ale zvolit rozumný kompromis, děti správně motivovat a chválit, být jim správným příkladem a vlastní snídani neodbýt pouze kávou s mlékem. Chuť k jídlu můžete podpořit veselým nádobím a prostíráním.