DÁREK K OBJEDNÁVCE: POMAZÁNKA MILZU! VEGGY

Co by vás mělo zajímat při výběru cereálií?

Kupované cereálie, zapečené müsli či granola svým složením balancují na hraně mezi zdravou snídaní a sladkostí. Řada odborníků na výživu považuje snídaňové cereálie spíše za sladkost. Základními surovinami bývá totiž především mouka a cukr. Co radí při výběru cereálií sledovat nutriční specialistka Mgr. Soňa Vojtíšková

Dětské cereálie jsou rychlou a oblíbenou snídaní dětí různého věku. V obchodech najdete velmi širokou nabídku dětských snídaňových cereálií. Lákají na atraktivní obaly, tvary cereálií, jejich náplň i barvy. Rodiče zase motivují ke koupi informacemi o přidaných vitamínech, minerálech a vláknině. Termín "cereálie" tak v mnoha lidech buduje pocit, že se jedná o zaručeně zdravou potravinu. Vždy je ale potřeba myslet na celkové složení produktu!

Testy dětských cereálií upozorňují na vysoké hodnoty cukru a tuku. Před nákupem se proto učitě podívejte na nutriční tabulku. Výrobci musí na obalu uvádět složení a nutriční hodnoty na 100 gramů výrobku. Často uvádí i hodnoty na 1 porci. Protože ale některá značka jako porci uvádí 30 gramů a jiná třeba 50 gramů, při porovnávání produktů různých značek berte vždy v úvahu nutriční hodnoty na 100 gramů.

blog_v textu_1

Pořadí ingrediencí ve složení je dáno procentuálním zastoupením v produktu. Na prvním místě by tak rozhodně u cereálií neměl být cukr, ale obiloviny.  Ideálně celozrnné.

Doporučuji sledovat zejména celkový obsah cukru. Optimální jsou cereálie, které mají do 15 gramů cukru ve 100 gramů výrobku. Nejsou tedy tak sladké. Mnohé cereálie pro děti ale obsahují až 30 gramů cukru na 100 gramů výrobku.

Myslete na to, že cukry nejsou v tabulce nutričních hodnot to samé jako sacharidy. Sacharidy jsou souhrnným názvem pro všechny cukry. Tedy nejen ty jednoduché, ale i ty komplexní, včetně vlákniny.  Vláknina pomáhá k trávení cukru i tuků, působí jako střevní kartáč a je důležitým probiotikem. Obsah vlákniny by měl být minimálně 6 gramů na 100 gramů cereálií. Na trhu se dají koupit i celozrnné cereálie, které obsahují 10 - 25 gramů vlákniny na 100 gramů.

Bílkoviny zajišťují pocit sytosti. Samotné cereálie by měly obsahovat alespoň 10 gramů na 100 gramů výrobku. Ranní cereálie většinou doplňujeme o další bílkoviny ve formě mléka nebo zakysaných mléčných výrobků. Taková snídaně dítě dostatečně zasytí. Energie se uvolňuje pozvolna, což je pro tělo výhodné.

Pokud cereálie obsahují přidaný tuk, měly by převládat tuky nenasycené. Uvádí-li výrobek použití ztuženého tuku či palmového oleje, je potřeba zbystřit, protože mají negativní vliv na zdraví. Zvyšují riziko onemocnění srdce a cév, přispívají ke vzniku obezity a diabetu. Zdrojem bývají hlavně čokoládové, či jogurtové polevy.

Obsah soli by měl být co nejnižší. Pro děti ve věku 4 - 6 let je doporučení maximálně 3 gramy na den, pro děti od 6 do 10 let jsou to maximálně 4 gramy. Podíl soli na 100 gramů výrobku bývá u většiny cereálií do půl gramu.

Cereálie bývají často obohacovány o důležité minerály, např. o železo, vápník, zinek a vitamín D. Což je v zásadě v pořádku. Samotné cereálie ale rozhodně nejsou dostatečným zdrojem těchto látek. Jejich umělé přidání do cereálií nenahradí plnohodnotné zdroje ve výživě. Propagace těchto přidaných látek na obalu výrobku se může ve skutečnosti snažit odvést pozornost od vysokého obsahu cukrů.

Milzu! cereálie mají až o 50 % méně cukru

Protože jsme dětem nechtěli dávat přeslazené cereálie, kterých jsou plné obchody, začali jsme z Lotyška dovážet značku Milzu. Mají až o 50 % méně cukru než zavedené značky dětských snídaňových cereálií. Základ tvoří žitná a ovesná mouka, které jsou přirozeným zdrojem vitamínů skupiny B. Jsou méně sladké a pro ochucení se používají pouze přírodní ingredience jako je skořice, kakao či med. V nabídce máme i cereálie zcela bez přidaného cukru

blog_v textu (1)_1

Jak velká by vlastně měla být porce cereálií?

Doporučenou velikost porce určuje sám výrobce. Výrobci v mnoha případech upřednostňují menší porce, protože to zároveň snižuje hodnoty živin, které chceme v jídelníčku omezit, například cukru či soli. Tyto hodnoty často prezentují na přední straně obalu. Pokud si odvážíte doporučené množství na 1 porci, budete možná překvapeni. Děti si do mléka nasypou podstatně víc cereálií, než je doporučená velikost porce od výrobce. A přijmou tak samozřejmě podstatně více cukru, soli i kalorií.  Velikost jedné doporučené porce cereálií se obvykle pohybuje mezi 25 a 30 gramy pro děti a 30 až 45 gramy pro dospělé. Aby šlo o plnohodnotnou snídani, doplňte cereálie čerstvým ovocem, mlékem, jogurtem, tvarohem či skyrem. Přidat můžete i ořechy či ořechové máslo.  

PODÍVEJTE SE NA KOMPLETNÍ NABÍDKU MILZU! CEREÁLIÍ