DÁREK K OBJEDNÁVCE: KRÜMEL DĚTSKÝ POPCORN BANÁN-JAHODA

Jak začít žít zdravěji, ať nejste ledňáčci, co rychle začnou a rychle skončí?

Dali jste si "novoroční" předsevzetí typu "budu se stravovat zdravě", "budu dodržovat pitný režim", "začnu hubnout nadbytečná kila"? Podobné plány míváme nejen v lednu, ale v průběhu celého roku. Třeba na jaře, když odhodíme zimní bundy a odhalíme své nedostatky, máme větší chuť odlehčit jídelníček a zařadit zeleninu. Přichází často i před dovolenou, kdy chceme „zhubnout rychle do plavek“, ale i po návratu z all inclusive dovolené.

Nutriční terapeutka Mgr. Soňa Vojtíšková, DiS., která pracuje v Systému asistovaného hubnutí ® a jejímž mottem je Léčba výživou, říká, že nejde o skutečné vnitřní rozhodnutí, ale jen o to, že to dělají ostatní: "Na internetu se píše o detoxu, na sociálních sítích běží reklamy na doplňky stravy k rychlému a snadnému hubnutí. Velmi často tedy podlehneme pocitu, že se do výzvy musíme také zapojit, nebo produkt musíme zakoupit. Zkuste si ten rok zpět, ale i dva, tři… pustit jako film a řekněte si, jak v tom filmu vypadáte? Co tam vlastně vidíte a jak se cítíte? Co vás štve nejvíc? Co vás naopak těší, že jste dokázali a zvládli, z čeho máte radost? A co jste stále nezvládli udělat?"

A nečekejte ani na Nový rok, ani na jaro!

shutterstock_622381814

V hubnutí musí být motivace skutečně silná. Celý proces není jen na jeden měsíc a váha se nesnižuje po kilech! Efektivní redukce je bez doplňků a excesů, ideálně po 100-300 gramech denně. Doporučuji, aby byla redukce podpořena vyváženým jídelníčkem. Jen tak docílíte skutečných a trvalých výsledků, o své tělo se současně správně postaráte. Vyvážený jídelníček neznamená úzkostlivé zařazovat zeleninu do každého jídla, omezovat pečivo a přílohy, tedy velké skupiny sacharidů. Moc nepomůže přidat pohybovou aktivitu a snížit energetický příjem pod úroveň bazálního metabolismu. Že váha stojí a nic zásadního se neděje? Tělo nereaguje? Naopak máte děsné chutě a špatnou náladu? Zkuste následující tipy:

  • Nastavte si reálné a menší cíle, než finální a „nekonečné číslo“. Menší cíle se snadněji plní.
  • Nebuďte na to sami. Zapojte kamarádku, kolegyni, manžela, partnera, mamku, nebo sestru a pusťte se do společného hubnutí. Pro motivaci je to vždy lepší.
  • Nechte si odborně poradit. I nutriční terapeut je váš partner v hubnutí. Jednorázová návštěva většinou nestačí, terapie je spolupráce. Nutriční terapeut má potřebné zdravotnické vzdělání a nikdy vám nedoporučí přísnou nízkosacharidovou stravu, nebo drahé doplňky na hubnutí!

Jak tedy pracovat s motivací, aby byla stejná jako na startu a jak zvládat nátlaky a lákadla z okolí? Proč vaše veškeré snahy vždy narazí na to silnější, tedy na "chuť? To je nepříjemná “ facka“, kterou nečekáte, a na ní to u většiny lidí také skončí, protože přes všechny teorie je chuť hormon a tedy výkonná moc! A tady u většiny snaha hubnout skončí…. Proto nedoporučuji redukci hmotnosti přes přísné omezování potravin, zmenšování porce, ale přes vyvážený a pestrý jídelníček. Ne nadarmo se říká, že kdo chce hubnout, musí správně jíst! Zkuste s vlastním tělem spolupracovat, víc mu naslouchat, ale naučte se ho současně řídit!

Následujících 8 pravidel vám v tom pomůže!

1. Važte se pravidelně ráno po probuzení, mějte přehled, kolik vážíte! Váha vás nemá stresovat, ale informovat, jak na tom jste. A dodá vám důležitý impulz k práci. Do budoucna se tímto způsobem přirozeně naučíte hlídat váhu, na které chcete hmotnost udržovat.

2. Respektujte, ale současně řiďte své chutě, které patří i do redukčního jídelníčku! Není nutné vyřazovat sladké pečivo ani smažená jídla z jídelníčku. Jednou za čas máme všichni chuť na tvarohovou buchtu, nebo smažený řízek s bramborem. Odpírání takových jídel vede akorát k frustraci z režimu a k sebelítosti, která veškerou snahu pokračovat časem zlomí. Zařaďte proto oblíbené potraviny a jídla ve vhodné časy, kdy to tělo zvládne vykorigovat. Dejte si tedy sladké pečivo, nebo oblíbené sýry, či uzeniny spíš na snídani, obědové jídlo s přílohou zase v poledne. U večeře preferujte jídla lehká, zeleninu, přírodně upravené maso, ryby, nebo vejce, či houby.

3. Pokud je vaše předsevzetí zaměřeno hlavně na zdravější a vyvážené stravování, zařazujte i vy do svého jídelníčku denně dopoledne nějaké ovoce, odpoledne a večer vždy zeleninu. Navýšíte tak množství vlákniny, která je velmi důležitá pro mikrobiom tlustého střeva a díky které se sliznice střeva chemicky i mechanicky čistí.

4. Zařazujte produkty z celozrnné mouky. Pečivo, cereálie, celozrnné těstoviny, ideálně k snídani nebo na oběd. I touto změnou dojde k navýšení množství vlákniny v jídelníčku.

5. Omezte a časem vyřaďte z jídelníčku tzv. přidané cukry. Ať už slazené nápoje, ochucené mléčné výrobky, nebo cukrovinky. Cukr si dopřejte třeba v koláči na snídani, v ovoci, ale sušenky polité čokoládou a cola už nejsou nejzdravějším mlsáním.

6. Denně mějte v jídelníčku mléčné výrobky (jogurty a jiné zakysané mléčné výrobky, sýry, tvaroh), pokud vám nebrání váš zdravotní stav. Doplníte tím každý den potřebnou dávku vápníku.

7. Preferujte kvalitní rostlinné tuky a oleje. Omezte tedy příjem živočišných tuků ve své stravě, rostlinné tuky našemu zdraví více prospívají.

8. Obecně zpestřete svůj jídelníček. Kolik druhů ovoce a zeleniny zařazujete? Obohaťte sortiment o sezónní druhy, nebo i exotické druhy, zkoušejte zkrátka nové, ať váš jídelníček není nudný, fádní, stále stejný. Opakováním potravin oblíbených tělu dáváte pouze omezený sortiment živin. Zpestříte-li jídelníček, tělo vás odmění tím, že vás nebude tolik nutit do chutí.

 

Tak držíme palce, ať se vám podaří předsevzetí a plány plnit.