DÁREK K OBJEDNÁVCE: KRÜMEL DĚTSKÝ POPCORN BANÁN-JAHODA

Děti a sůl: Od jakého věku solit a v jakém množství?

Sůl je důležitou složkou stravy, jde o sloučeninu sodíku a chloridu. Sodík udržuje stálé vnitřní prostředí v těle, podílí se na nervovém a svalovém přenosu. Nedostatek sodíku v potravě se projevuje únavou, nízkým tlakem a také svalovými křečemi. Naopak nadbytek soli tělo zatěžuje. Může vést k vysokému krevnímu tlaku, který vede současné žebříčky civilizačních chorob. Doporučený denní příjem soli u dospělého člověka by měl být do 5 gramů. Reálná denní spotřeba soli v ČR ovšem doporučenou dávku výrazně překračuje, často jde až přes 16 gramů na osobu. O soli v dětském jídelníčku jsme si povídali s nutriční terapeutkou Mgr. Soňou Vojtíškovou.

Pozor na skrytou sůl

Většina rodičů si uvědomuje nevhodnost soli v dětském jídelníčku díky množství dostupných informací, článků, či rozhovorů s odborníky na toto téma. Přestože dbají na kvalitu dětské stravy, sůl nemusí být v potravinách na první pohled vidět. Většina soli je schovaná v průmyslově zpracovaných potravinách, sůl se přidává do pokrmů během přípravy a je také přirozeně obsažena v přírodních surovinách.

Jaké je doporučené množství soli podle věku dítěte?

Spotřeba soli u dětí je v souladu s jejich věkem a hmotností. Dětem do jednoho roku se nedoporučuje solit vůbec, jejich ledviny nejsou ještě připraveny na zátěž spojenou s trávením soli a může být poškozena jejich funkce. Od 1-3 let je doporučen denní příjem soli do 2 g soli na den, v předškolním věku do 3 g/den a školní děti do 4 g/den.

Pokud dítě konzumuje sůl v potravinách už od raného dětství, působí to negativně na jeho zdravotní stav. I v dětském věku vede nadměrná konzumace soli k hypertenzi, tedy ke zvýšenému krevnímu tlaku, což je trend, který v posledních letech registrují lékaři už v dětském věku.

deti_a_sul

Jak omezit sůl v dětské stravě?

Ideální je kojit miminka co nejdéle. Pokud se dítě již dokrmuje příkrmy, tak skleničky s hotovou stravou vybírejte i podle obsahu sodíku, což je povinný údaj na etiketě. Domácí příkrmy dětem do 1 roku nesolte vůbec a od 1 roku jen lehce. Nenavykejte děti na slanou chuť.

U starších dětí je obtížnější mít jejich celodenní jídelníček pod kontrolou, většina si rychle oblíbí fast foody i svačiny v automatech. Pomůže chystat dětem do školy domácí svačiny, vybírat v obchodech méně slané pečivo, dívat se na obsah soli při nákupu šunky a sýrů.  Zařazujte do svačin dostatek zeleniny, zeleninové pomazánky a mléčné výrobky. Bude to kvalitní a výživově plnohodnotná svačina na celé dopoledne. Slané chipsy a snacky z automatu se budou zdát o trochu méně lákavé. Celý minulý článek jsme věnovali právě dětským svačinám

Nenabízejte dětem potraviny, na nichž je sůl viditelná jako je pečivo se slaným posypem, solené tyčinky a preclíky nebo chipsy. Myslete na to, že sůl se vždy skrývá v pečivu a to i v tom sladkém. Sůl je obsažena také v uzeninách, v instantních pokrmech, v slaných druzích sýrů, v tavených sýrech, v kečupech a dochucovacích omáčkách či v cereálních sušenkách. V různém množství ji najdete i v kakau a minerálkách, jejichž konzumací může velmi snadno dojít k překročení denního limitu pro příjem sodíku.

Velký výběr křupek a svačinek bez přidané soli

Na Lepším Složení najdete velký výběr křupek pro děti i dětských kapsiček. U těch pro děti do 12 měsíců se nikdy nepřidává žádná sůl, naopak často obsahují i zeleninu a zvyšují tak u dětí její oblíbenost. Máme v nabídce slané preclíky a tyčinky bez slaného posypu. Sůl ve složení mají, ale díky absenci slaného posypu je celkové množství výrazně nižší než u běžných solených preclíků a tyčinek. 

krupky_bez_soli

Využijte bylinky

Pokud vaše dítě slanou chuť jídel vyžaduje, pak doporučuji pozvolna snižovat sůl pro přípravu jídel. To se nemusí týkat pouze dětských členů rodiny, ale i těch dospělých. Postupným snižováním soli v pokrmech ani neregistrujeme, že je časem méně slané, než kdysi. Sůl nahrazujte bylinkami, které pomohou dosáhnout  kvalitní chuti pokrmů. Tymián, bazalka, oregano, majoránka, bobkový list, libeček, pažitka, ať už čerstvé nebo sušené.

V našem stravování bohužel neplatí pohádkové „sůl nad zlato“!