DÁREK K OBJEDNÁVCE: KRÜMEL DĚTSKÝ POPCORN BANÁN-JAHODA

Kolik tekutin by měly děti vypít? A kolik vy? O pitném režimu s nutriční specialistkou

Víte, kolik tekutin by děti měly vypít podle svého věku a váhy? Proč je důležité omezovat sladké nápoje? A jak děti k pití motivovat? V tomto článku jsme se s nutriční specialistkou Mgr. Soňou Vojtíškovou věnovali pitnému režimu. 

Dětský organismus potřebuje oproti dospělému mnohem víc tekutin. Má totiž vyšší podíl vody a s věkem množství vody v organismu klesá. Když se dítě narodí, tekutiny tvoří až tři čtvrtiny celkové hmotnosti jeho těla. Kvůli tomu jsou děti výrazně citlivější na dehydrataci.

blog_v textu (2)_1

Kolik tekutin za den vypít?

Dospělý člověk by měl vypít přibližně 2,5 - 3 litry tekutin za den. Záleží samozřejmě i na hmotnosti osoby. Doporučené denní množství tekutin přímo pro vás si můžete vypočítat: vaše váha × 40 ml.

Děti ve věku 1 - 4 roky by měly vypít zhruba 95 ml na 1 kg své tělesné hmotnosti. Děti ve věku 4 - 7 let 75 ml/1kg , ve věku 7 - 10 let 60ml/1kg , ve věku 10 - 13 let 50ml/1kg. Od 14 let věku dítěte jsou doporučení jako pro dospělého člověka.

Výpočty jsou pouze orientační, vždy je potřeba zohlednit další faktory. Mezi ty se řadí například počasí a okolní teplota. Celoročně je nutné dbát na dostatečný pitný režim, ale v letních měsících obzvlášť. Dalšími důležitými faktory jsou také fyzická aktivita a zdravotní stav. Jak voda z těla odchází? Ve formě moči a stolice, pocením a dýcháním. Právě v horkých dnech, při fyzické aktivitě, kdy je pocení intenzivní, je potřeba pitný režim bedlivě hlídat. Ideální je, když se správně pije v průběhu celého dne. Častěji a po menších dávkách.

Školáci a zejména starší studenti často zanedbávají pitný režim už od ranních hodin. Důvodem obvykle bývá absence snídaně a dopolední školní výuka. Po nočním spánku je ale pro zdraví organismu důležité zařadit vhodnou snídani a s ní zahájit také pitný režim. K snídani se hodí čaj či ředěný ovocný džus. V jednom z našich minulých článků najdete spoustu inspirace pro zdravé snídaně školáků.  Do školy určitě také nachystejte lahev s pitím. 

Znáte příznaky dehydratace?

Riziko dehydratace je u dětí větší než u dospělého člověka. Dehydratace se projevuje různými příznaky. Lehká dehydratace únavou, bolestí hlavy, nepozorností, děti jsou malátné. Pokročilejší dehydratace se projevuje apatií, mdlobou a zvracením. Intenzivní dehydratace už vede ke kolapsu těla. Okamžitá rehydratace při průjmových střevních potíží je tedy naprosto zásadní, při těžších stavech je potřeba okamžitá lékařská péče.

Co zařadit do pitného režimu dítěte?

Do 3 let věku bývá důležitou součástí pitného režimu mléko. Mateřské nebo náhradní mléčná výživa. Čistá voda je pro děti nejvhodnější a zvykat malé děti na chuť obyčejné vody je naprosto zásadní. U kojenců a malých dětí je doporučena kojenecká voda a dětské neslazené čaje. Tekutiny by měly mít pokojovou teplotu, tedy 20 - 25°.

Jakmile si dítě navykne na sladké nápoje, obyčejná voda mu většinou nechutná. Chuť vody se mohou vylepšit bylinky, ovoce či zelenina. Zkuste do ledových kostek zamrazit kousky ovoce, děti takto vylepšená voda určitě zaujme.

K pití se hodí také neslazené ovocné a bylinkové čaje. Příležitostně je lze osladit lžičkou medu a za horkých dní můžete vyrobit třeba domácí ledový čaj. Pitný režim můžete zpestřit také kvalitními sirupy z lisovaného ovoce. Mošty a džusy řeďte vodou. Tekutiny lze doplnit také polévkami, omáčkami, ovocem a zeleninou. 

Dětské džusíky ředěné vodou

Barevná dětská pitíčka jsou často plná barviv a cukru. Lepší volbou je 100% ovocný džus. A ještě lepší je, když džus zředíte vodou. Na výlety či do školy můžete dětem koupit ředěné džusíky rakouské značky Höllinger. Jde o kvalitní ovocné džusy ředěné vodou v poměru 60:40. Děti je vnímají ještě jako dostatečně sladké, ale díky vodě pitíčka lépe zaženou žízeň. Najdete u nás 6 druhů Höllinger BIO džusíků a také jablečná pitíčka s přidaným vitamínem D

blog_v textu_3

Pro slavnostní příležitost

Oslava narozenin, začátek prázdnin, nástup do školy, Vánoce nebo Silvestr? To chce přípitek. Dětské šampusy ale jsou často jen obarvená voda z cukrem. Do Česka jsme proto začali dovážet šumivý ovocný nápoj Kidibul. Vyrábí se jen z ovocné šťávy – žádný přidaný cukr, nebezpečná éčka, umělá barviva či aromata. Je možné ho koupit nejen v lahvích, ale i praktických plechovkách. 

blog_v textu (1)_1

Co do pitného režimu děti nezařazovat?

Silné bylinné, zelené a černé čaje, kávu, slazené nápoje a sladké limonády, minerálky, alkohol a u dětí školního věku také módní energetické nápoje. Nápoje s vysokým obsahem cukru, umělých přísad, jako jsou barviva, nebo kofeinu podporují vznik zdravotních potíží a obezity už v dětském věku. Zvyšují také kazivost chrupu. Minerální vody doporučuji dětem podávat pouze občasně a v malém množství, také doporučuji preferovat spíš nesycené nápoje, bez bublinek.

Jak děti motivovat k dodržování pitného režimu?

Ty děti, které pít odmítají, je potřeba motivovat, aby pily po douškách. Napijte se vždy s nimi, ať mají správný vzor. Některým maminkám se osvědčily panenky nebo plyšáci a formou hry se o ně děti starají a dávají jim napít. Pěstují si tak správné návyky. Během hraní, procházky venku nebo výuky ve škole je vhodné dětem nápoj nabízet. Tato pravidelná pauza k napití děti přirozeně vede k dodržení správného pitného režimu a také k lepší koncentraci. Ke každému jídlu patří napít se. Hrneček, sklenička nebo barevná lahev pro školáka s obrázkem oblíbené pohádkové postavičky nebo hrdiny pomůže dítě zaujmout k napití. Také barevná brčka jsou pro děti zábavou.